Samen werken aan het Groene Hart 

Online versie

Image

Realiseren en investeren I April 2025 

 

Beste lezer,

In het eerste kwartaal 2025 is met volle kracht gewerkt aan de realisatie van de lijnen die in 2024 zijn uitgezet. De sleutelopgaven die we vorig jaar hebben opgehaald, krijgen nu vorm. Deze vormen de basis voor de Regionale Invetseringsagenda (RIA). Er worden verrijkende en verdiepende sessies gehouden over onderwerpen als drijvend bouwen in het Groene Hart, de integrale aanpak van het energielandschap, het herbestemmen van vrijkomende agrarische bebouwing en de ontwikkeling rond de scheggen in Groene Hart Noord. Elke opgave vraagt om een specifieke aanpak en betrokkenheid van verschillende stakeholders. Het Coördinatiebureau speelt hierbij een cruciale rol: verbinden, adviseren en ondersteunen van projectleiders om de realisatie te versnellen. 

Daarnaast is hard gewerkt aan het inregelen van het programma Klimaatslim Boeren op veen Groene Hart 2025-2027. Er staat een programmateam klaar, de website is vernieuwd en de subsidieregeling voor de financiële ondersteuning van de polderaanpak gaat op 1 mei open! 

 

Het Bestuurlijk Platform is ook al twee keer bij elkaar gekomen om de voortgang te bespreken en nieuwe wegen in te slaan. Zo hebben we geëxperimenteerd met het NOVEX-gesprek, een waardevolle sessie die bedoeld is om schuurpunten op te zoeken en bespreekbaar te maken in een vertrouwelijke setting. De eerste sessie was een succes en smaakt naar meer, volgens de bestuurders van het Bestuurlijk Platform Groene Hart.  

 

Tot slot hebben we ook afscheid moeten nemen van enkele gewaardeerde bestuurders, zoals Johan Osinga, Liesbeth Spies en Victor Molkenboer. Wij danken hen voor hun bijdrage en verwelkomen de nieuwe gezichten: Marieke Mossink, Relus Breeuwsma en Pieter Verhoeve. 

Veel plezier met lezen 

 

Coördinatiebureau Bestuurlijk Platform Groene Hart

SAMENWERKING

 

Power in de polder: Klimaatslim boeren op veen Groene Hart 

Tijdens de feestelijke kick-off op vrijdag 4 april tekenden twee provincies, drie waterschappen en vijf agrarisch collectieven de intentieverklaring voor Klimaatslim Boeren op Veen Groene Hart

2025-2027. Dit 3-jarige traject stimuleert op de succesvolle bottom-up manier het opstarten van polderverkenningen, wat al eerder 13 polders in beweging bracht. Daarmee kunnen agrariërs collectieven en gebiedspartners samen uitvoering geven aan maatregelen om bodemdaling en broeikasgasemissies te remmen, waterkwaliteit en biodiversiteit te verbeteren, emissies te beperken of andere inzetten op andere uitdagingen die bijdragen aan toekomstbestendige landbouw op veen, natuur, milieu en landschap.

 

Klimaatslim Boeren Groene Hart (KSBGH) is de uitvoeringscoalitie van de agrarische collectieven Noord-Holland Zuid, Rijn & Gouwe Wiericke, Rijn, Vecht & Venen, De Groene Klaver en Lopikerwaard, de Provincies Noord-Holland en Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Hoogheemraadschap van Rijnland. Het Bestuurlijk Platform Groene Hart fungeert als penvoerder en coördineert de uitvoering. Wil je meer weten over dit programma, hoe je kunt bijdragen en welke financiële ondersteuning daarbij mogelijk is?

 

Website Klimaatslim boeren op veen >>

 

GROENE HART AAN HET WOORD

Jan Lock, Wethouder Energie en Buiten

Voor deze column kreeg ik het stokje overgedragen van Liesbeth Spies. Liesbeth, die ik ken als betrokken Groene Hart bestuurder, stelde me een vraag die me aan het denken zette:  

 

‘Jan, jij zet hele concrete stappen richting de uitvoering en het maken van afspraken met individuele ondernemers en inwoners. Hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan en wat zijn de sleutels tot succes?’

 

Het verraste me dat ik het antwoord op die vraag niet direct paraat had. Het vraagt om reflectie. Laat ik de vraag van Liesbeth afpellen. Het eerste stukje is gemakkelijk. Niet zozeer omdat het een vraag is. Meer een waarneming. Ja, ik zet concrete stappen. In het vorm en inhoud geven aan onze ontwikkelprincipes. In het samenspel tussen inwoners, ondernemers en mijzelf.

En ja, ik maak afspraken. Maar het mooie is dat die afspraken van twee kanten komen. Een eerste reflectie. En ja, het zijn ook afspraken met individuele inwoners en ondernemers. Maar ze staan nooit op zichzelf. Weer een reflectie.

 

De echte vraag vind ik ingewikkelder. Hoe doe je dat? Want die gesprekken zijn veelzijdig en veelkleurig. Het is niet zomaar een blauwdruk. Eerlijk gezegd ga ik elk gesprek open en onbevangen in. Ik werk niet vanuit een van te voren bedacht plan. Toch, realiseer ik me nu: er is altijd een rode draad en er ligt er een stevige basis onder. Er is weliswaar geen sprake van een plan, wel er zit wel een patroon in de gesprekken. Dat patroon is tegelijk ook de sleutel tot succes, denk ik. En dan komt de volgende stap. Waarbij ik wat meer aan het woord kom. Die stap is niet persé open en onbevangen. Integendeel. 

"Speelruimte creëren om samen te kunnen zoeken, dat vind ik heel belangrijk.

Die speelruimte bewaak ik voor onze inwoners, ondernemers en gemeente nogal stevig naar mede- overheden

 

Mijn kapstok zijn de opgaven waar we als gemeente en samenleving voor staan en die indringen in de levens van individuen. 

 

Als wethouder vind ik het heel belangrijk om te weten hoe we die opgaven het beste kunnen laten landen in onze gemeente. En dat we in Molenlanden een min of meer scherp omlijnd beeld hebben waar we richting 2050 naartoe willen. Daar is met raad en samenleving over nagedacht. En ja, daar hebben de ontwikkelprincipes van het Groene Hart ook hun plaats in.  

 

De opgaven zijn voor mij het wat. Dat mag vaststaan en omlijnd zijn. Het hoe is open. Die twee perspectieven benoem ik én nodig gesprekspartners uit ruimte te nemen. Speelruimte creëren om samen te kunnen zoeken, dat vind ik heel belangrijk. Die speelruimte bewaak ik voor onze inwoners, ondernemers en gemeente nogal stevig naar mede-overheden. Want als mensen ruimte voelen en de ruimte vertrouwen, nemen ze die ook. Voelen ze zich eigenaar. En als dát lukt, lijken dingen bijna vanzelf te gaan. 

 

En waar ik tegen aanloop? Misschien wel vooral medeoverheden die graag controle over het hoe hebben. En dat wil ik niet zomaar laten gebeuren. Omwille van eigenaarschap als de motor om al die veranderingen te laten gebeuren. 

KENNISDELING

 

 REGIO DEAL  

 

Toekenning Regio Deal: De Waarden van het Groene Hart  

Het Rijk heeft in de zesde en laatste tranche Regio Deals € 18 miljoen voor de Regio Deal "De Fundamentele Waarde(n) van het Groene Hart" toegekend. Deze aanvraag, ingediend door de gemeenten Molenlanden, Lopik, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk en Vijfheerenlanden samen met Coördinatiebureau Groene Hart en 25 partners, heeft als doel om de leefbaarheid, economische ontwikkeling en de kwaliteit van het landschap in het Groene Hart te behouden en verbeteren. Ook is €10 miljoen euro toegewezen aan het voorstel Sierteeltregio van Aalsmeer, Boskoop en Duin- en Bollenstreek dat ook deels is gelegen in het Groene Hart. Met deze twee mooie initiatieven kan er een flinke impuls aan de brede welvaart worden gegeven waar de Groene Hart samenwerking graag aan bijdraagt.

Lees hier volledige bericht >>

 

 

 SLEUTELOPGAVE IN BEELD   


Drijvend bouwen in veengebieden

Op 1 april 2025 vond de Deltaworkshop over drijvend bouwen in veengebieden plaats. De workshop is georganiseerd door de Deltacommissaris, Gemeente Oudewater, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en het Bestuurlijk Platform Groene Hart. Onder leiding van Lilian van den Aarsen en begeleidt door SWECO, verdiepten ontwerpers, experts drijvend bouwen, technici en beleidsmedewerkers uit de vier overheidslagen in de mogelijkheden van drijvend bouwen. Er is specifiek ingezoomd op de techniek van overgangen: hoe ontwerp je de overgang tussen een drijvende of amfibische woning naar de tuin, naar de straat, in aansluiting op de kabels en leidingen en de omgeving. Conclusie: de grootste innovatie-uitdagingen ligt bij de ondergrondse infrastructuur, zowel op techniek als in het werkproces. Lees het bericht >>

 

Werkgroep Drijvend Bouwen in het Groene Hart.

VOORTGANG NOVEX GROENE HART 

 

Bouwplaats Landbouw Groene Hart

De vier werkgroepen onder de NOVEX samenwerking, te weten: laagveen, polders en droogmakerijen, iconisch landschap, vitaliteit en leefbaarheid, verdienvermogen in het Groene Hart en Toerisme en Recreatie zijn nagenoeg opgestart en hebben een opdrachtbeschrijving gemaakt.

 

De opdracht voor de werkgroepen is om invulling te geven aan het Ontwikkelperspectief Groene Hart en inhoudelijk bij te dragen aan de sleutelopgaven. Voor sommige van de werkgroepen zijn de bestuurlijke kopgroepen bij elkaar geweest. Per werkgroep is bekeken wat er nodig is voor het thema. Soms is dat verbindingen leggen tussen bestaande initiatieven, soms agenderen. In de werkgroep verdienvermogen Groene Hart en Recreatie en Toerisme is geconstateerd dat er lacunes zijn om invulling te geven aan het Ontwikkelperspectief Groene Hart.

 

In de werkgroep verdienvermogen is daarom opdracht gegeven aan Fabrications en ORG-ID om in een bouwplaats Landbouw Groene Hart te werken aan het lange termijn perspectief voor de landbouw in het Groene Hart en wat er momenteel allemaal in beweging is gezet. 

 

 

 

In de bouwplaats werken we verder aan het Ontwerpend Onderzoek Bodem, Water en Landgebruik uit 2019 en proberen die met zoveel mogelijk agrarische ondernemers en ambtenaren vanuit de vier overheidslagen samen te doen. De eerste bouwplaats vond plaats op 20 februari, de volgende twee bouwplaatsen zullen medio mei plaatsvinden. Voor beleidsmakers recreatie is het belangrijk om het belang van recreatie in te brengen bij de afdelingen Ruimte en andere afdelingen waar gewerkt wordt aan de opgaven van het Groene Hart, zoals bodemdaling, landbouw ontwikkeling en verstedelijkingsopgaven.

 

Om de ‘koppelkansen’ te kunnen benutten en te integreren in nieuwe ontwikkelingen wordt een handreiking gemaakt. Partners zijn de drie provincies, de ANWB en de gemeentelijke tafel recreatie vanuit Alphen, Gouda en Woerden (AGW). Er zijn twee ateliers geweest georganiseerd door bureau Wing en bureau Buiten. Op 13 mei wordt de 90% versie online besproken. 

 

Wilt u hier bij zijn meld dit bij cb@bestuurlijkplatformgroenehart.nl 

 

 

 PARTICIPATIE 

 

De versnelling opzoeken: Vitaliteit en leefbaarheid landelijk gebied 

Een van de thema’s uit de "Realisatieagenda Groene Hart 2024-2026" is vitaliteit en leefbaarheid van het Groene Hart. Als onderdeel van de aanpak brengt het coördinatiebureau de beleidsmedewerkers van de vier overheidslagen periodiek live bijeen rond een casus om in de praktijk naar ruimtelijke oplossingen te zoeken. Afgelopen donderdag 13 maart was de tweede integratiesessie georganiseerd voor met praktijkverhalen van agrarisch- en zorgondernemer Koos Cromwijk en Matthijs Vermeulen van Gemeente Stichtse Vecht.

 

André Oldenkamp nam de deelnemers mee in de ontwikkeling van het beleid en hoe dit in de praktijk uitpakt. Hij gaf mee dat nog onvoldoende gebruik wordt gemaakt van de ruimte die er is binnen het ruimtelijk ordeningsbeleid in de ontwikkeling van het landelijk gebied

 

Het probleem van de VAB’s is urgent en speelt nu. Dit vraagt ook om adequaat handelen, kansen bieden voor ondernemers en door ontwikkelen van vitaliteit van buurtschappen in het landelijk gebied. Sjaak en Karin van Veen vertelden over hun eigen casus die vervolgens in een gebiedsopstelling is uitgespeeld. Dat gaf hen tools om weer stappen voorwaarts te zetten.

 

Sjaak van Veen van de Kaasboerderij Zoeterwoude

 

Op dinsdagmiddag 13 mei is de 3e sessie van deze leercyclus, We zitten dan op een nieuwe plek met een nieuwe casus. Centraal staan de lessons learned tot nu toe en daar gaan we wederom interactief mee aan de slag! Uiteraard blikken we ook terug op de eerdere casussen: welke stappen zijn inmiddels gezet? Wil je erbij zijn? 

 

Meld je dan aan bij cb@bestuurlijkplatformgroenehart.nl

 

 

EVENEMENTEN

Lezing Biografie Groene Hart in Bodegraven 

 

Op 12 februari waren meer de dan vijftig toehoorders waaronder burgemeesters, bewoners en ambtenaren aanwezig in de Ontmoetingskerk te Bodegraven bij de lezing van Marinke Steenhuis van Bureau SteenhuisMeurs over de Landschapsbiografie van het Groene Hart. Deze inspirerende presentatie werd ingeleid door  Burgermeester Michiel Gauss van de gemeente Bodegraven. Als recentelijk aangetreden burgemeester gaf hij aan hoe belangrijk het is om het gebied te kennen, niet alleen hier en nu, maar vanuit de lange geschiedenis die het gebied maar ook de huidige cultuur heeft gevormd. Vervolgens nam Marinke de zaal mee door de historische ontwikkeling van verstedelijking, infrastructuur, landbouw, bodem en water van het Groene Hart.   

Lezing Biografie Ontmoetingskerk Bodegraven

Meer lezen over de Landschapsbiografie Groene Hart: Landschapsbiografie Groene Hart 

 

UITNODIGING: 5 juni 2025 

Werkconferentie: Regionale investeringsagenda Groene Hart 

 

Op donderdag 5 juni 2025 van 09.30 tot 16.30 uur organiseert het Coördinatiebureau Groene Hart een Werkconferentie bij Fort Wierickerschans in Bodegraven. De conferentie is bedoeld voor ambtenaren, en medewerkers van diverse collectieven en maatschappelijke organisaties in het Groene Hart. In de middag zijn ook bestuurder van harte welkom om deel te nemen. 

Tijdens de conferentie gaat het gesprek over de kansen van de ingediende sleutelopgaven Groene Hart en het verder concretiseren ervan naar uitvoerbare projecten. Op deze dag zal ook aandacht zijn voor de ontwikkeling van de Regionale Investeringsagenda (RIA) Groene Hart.  

 

Laat u inspireren door praktijkervaringen, leg waardevolle nieuwe contacten en werk samen aan een toekomstbestendig Groene Hart. Informatie over het programma volgt in de loop van de zomer. U kunt zich hier aanmelden en stuur de uitnodiging graag door naar collega's voor wie dit evenement interessant lijkt aanmelden >>

 

 

AANKONDIGING: 8 september 2025      

Bestuurdersdiner Groene Hart

Voor genodigden evenement 

 

Eind 2025 moet een regionale investeringsagenda (RIA) voor het NOVEX-gebied Groene Hart klaar zijn, met aandacht voor het unieke karakter van de regio. Er zijn al grote stappen gezet in het opgavengericht werken, maar verdere vooruitgang is nodig voor realisatie. Dit vraagt om bestuurlijke vernieuwing, samenwerking over grenzen heen en gezamenlijke agendering.

 

Het Bestuurlijk Platform Groene Hart organiseert hiervoor op 8  september een Bestuurdersdiner in de Sint Jan te Gouda, voor bestuurders van de waterschappen, gemeenten, het Rijk en de provincies.

 

Heeft u vragen of interesse in het Bestuurdersdiner? Stuur een mail naar:cb@bestuurlijkplatformgroenehart.nl 

 

AGENDA

 Het Nieuwe Samenwerken #3 Midden Groene Hart  

Datum:   13 mei 2025 

Tijd:        12:30 tot 17.00 uur 

Locatie:  Zoeterwoude

Naar agenda

Werkconferentie: regionale investeringsagenda Groene Hart 

Datum:   5 juni 2025 

Tijd:        09:30 tot 16:00 uur

Locatie:  Fort Wierickerschans, Bodegraven

Naar agenda

Vragen over de nieuwsbrief of evenement? Mail: patricia.gravemaker@provincie-utrecht.nl 

Afmelden

Aanmelden voor de nieuwsbrief