Vrijblijvend adviesgesprek en/of bedrijfsplan voor mogelijkheden biologische melkveehouderij |
Ontdek de mogelijkheden van een biologische bedrijfsvoering voor jouw melkveebedrijf met gratis, deskundig advies aangeboden door provincie Utrecht. In een individueel keukentafelgesprek wordt jouw huidige bedrijfsstructuur, management en kansen geanalyseerd, gevolgd door een verslag zonder financiële verplichting. |
Utrechtse agrariër deelt aanpak hittebestendig boeren |
Welke maatregelen kunnen agrariërs toepassen om hun bedrijf klimaatbestendig te maken? Veehouder Leonie de Jongh-Vernooij uit Utrecht deelt haar aanpak. Van het inzaaien van klaver tot het hergebruiken van water en het bieden van voldoende schaduw voor haar dieren.
“Tijdens een hete zomer staan de koeien letterlijk te puffen.” |
Bijeenkomsten over Agricycling in Utrecht |
Ben jij benieuwd naar de opzet van een agricycling coöperatie in Utrecht? Je bent welkom op een informatiebijeenkomst bij jou in de buurt. Tijdens deze bijeenkomst krijg je informatie over compostering via een coöperatie en hoe dit in Utrecht vorm krijgt.
In de agrarische coöperatie Agricycling werken 140 agrariërs samen aan de hoogwaardige verwerking van reststromen. Hiermee dragen zij bij aan verduurzaming van de landbouw en het biedt hen een nieuw verdienmodel. |
Meld je aan voor informatiebijeenkomst over subsidie samenwerking innovatie 28 mei |
Tijdens een informatiebijeenkomst op 28 mei krijg je tekst en uitleg over de subsidieregeling samenwerking voor innovatie. Op 5 juni gaat de nieuwe subsidieregeling uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) open. In Utrecht stelt de provincie 4,6 miljoen euro beschikbaar.
Lees het verhaal van agrariër Aleid Blitterswijk uit Werkhoven. Hij heeft met subsidie zijn idee voor een CO2-neutrale droogschuur samen met het Kennis Center voor Groene Groeigras uitgevoerd. Of bekijk de video hieronder: |
Bijeenkomst biobased bouw Gelderse Vallei 15 mei |
Ben je agrariër en geïnteresseerd in kansen voor vezelteelt, zowel als aanvulling of rustgewas of hoofdactiviteit? Op 15 mei is er een bijeenkomst in Barneveld over de opzet van een biobased bouwketen in de Gelderse Vallei. |
Veehouders met een hoge emissie kunnen leren van de veehouders met een lage emissie. Dat is een van de voordelen van deelname aan het meetnetwerk voor luchtkwaliteit in de regio Foodvalley. In deze video wordt uitleg gegeven over het bedrijvenmeetnetwerk dat de stikstofuitstoot van agrarische bedrijven meet. Veehouder Wim Brouwer uit Barneveld vindt het een voordeel om met de meetcijfers zelf aan de knoppen te zitten en met andere agrariërs het gesprek hierover aan te gaan.
Lees meer over de kansen voor stikstofreductie door het meetnetwerk. |
Gemeente Rhenen aangesloten bij Platform Kleine Landschapselementen |
De gemeente Rhenen heeft zich aangesloten bij het Platform Kleine Landschapselementen (KLE). Agrariërs in de gemeente Rhenen hebben door deze aansluiting ook toegang tot de kennis en ervaring binnen het platform. Inmiddels bestaat het platform uit tientallen verschillen partijen, van gemeenten tot agrarische collectieven. |
Ben je een agrarisch ondernemer in de provincie Utrecht en zoek je concrete informatie of heb je vragen aan de provincie Utrecht om goede keuzes voor de toekomst van je bedrijf te maken? Of heb je suggesties of zorgen die je wilt delen met de provincie? Aarzel niet om contact op te nemen met onze Vraagbaak Landbouw. We staan klaar om je te helpen om antwoord te krijgen.
Neem contact op met Anne-Marie, Roel of Malou van de Vraagbaak Landbouw! |
💏 Huwelijksdiner op het erf 💏
In mei ontvangt Boer Peter uit Haarzuilen theatergroep Het nut op het weiland met hun toneelvoorstelling 'Voor altijd en altijd en altijd'.
Tijdens de voorstelling ben je als toeschouwer letterlijk te gast bij het diner van het huwelijk: er wordt namelijk een driegangendiner geserveerd! Met onder andere producten van de boerderij.
Een leuke manier om boer en burger te verbinden. Via Instagram laat Peter aan het publiek weten dat de deuren van de boerderij en het weiland open staan voor een bijzondere beleving.
Via de socials van LaMi delen we activiteiten zoals die Boer Peter. Wil je ook een duwtje? Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn. |
👉Ken je de Veeteelt Gras Podcast al? In deze podcast vertelt Erwin Bosch hoe het hem lukt om al zes jaar lang kruiden in zijn grasland te houden. En wat is de stand van het gras in het (natte) land? Beluister de podcast.
👉Welke subsidies en regelingen zijn er vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)? En waar kunt je terecht voor het aanvragen? Bekijk deze brochure.
👉Nieuwe regels maken samenwerking met akkerbouwer aantrekkelijker voor mekveehouder. Lees meer in deze brochure.
👉Boeren kunnen landschapselementen in eigendom van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden niet opgeven voor de ecoregeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Een uitzondering zijn boeren meteen pacht- of beheerovereenkomst.
👉 Steeds meer boeren in Utrecht stappen over op kruidenrijk grasland. Er is inmiddels 184 hectare kruidenrijke weilanden in de provincie Utrecht. 77% van de boeren die eenmaal kruidenrijk grasland uitproberen, willen hier mee verder.
👉Meer gras met meer eiwit. Dat is haalbaar door minder mest op maïsland uit te rijden en wat meer op grasland, adviseert het platform Verantwoorde Veehouderij. |
“Er is soms verdriet, teleurstelling of vertwijfeling in zo’n proces. Ik probeer daarin te ondersteunen.” Wie neemt mijn boerenbedrijf over? Met deze vraag kun je flink worstelen. Plattelandscoach Dik Veefkind zit regelmatig met agrariërs aan tafel die hij emotioneel en praktisch ondersteunt bij bedrijfsovernames of -beëindiging.
Lees wat Dik voor jou kan doen Hij vertelt meer in deze video: |
Event ‘Boeren in de Gelderse Vallei’ 23 mei |
Waar liggen jouw ontwikkelkansen als agrariër in de Gelderse Vallei? Kom op 23 mei naar een event in Voorthuizen waar je inspiratie op kan doen. Veehouders uit de regio en experts uit de sector laten je zien welke mogelijkheden er zijn.
Veehouder Roel van Dijk van boerderij Het Binnenveld uit Rhenen vertelt over zijn ervaring met multifunctionele landbouw. Hij verkoopt melk en vlees en een breed scala aan andere producten zoals, honing, advocaat, sap en eieren, zaden en granen. Elke woensdagmiddag zijn ze open om kinderen kennis te laten maken met het boerderijleven. De boerderij in Rhenen heeft ook een zorgfunctie. De hulpboeren en -boerinnen helpen bijvoorbeeld mee in de Zelfoogsttuin. Vergaderen kun je ook bij de boerderij van Roel, tot ongeveer 25 personen eventueel met lunch of diner.
|
Werken aan meer biodiversiteit is geen linkse hobby voor fruittelers, maar vooral een belangrijk onderdeel van de bestrijdingsstrategie voor ziekten en plagen. Dit is een conclusie van het webinar 'Evenwicht in de boomgaard, praktische toepassing van biodiversiteit' dat de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) onlangs hield. Lees meer in dit artikel van Nieuwe Oogst. |
Future Farming & Food Experience 30 mei |
Ontdek hoe jouw bedrijf eruit zal zien in 2030 met de nieuwste technologieën tijdens de ‘Future Farming & Food Experience’ op 30 mei bij de Boerderij van de Toekomst in Lelystad. |