Utrechtse agrariërs kunnen met vragen aan de provincie terecht bij Vraagbaak Landbouw |
Heb jij vragen aan de provincie Utrecht of heb je informatie nodig om toekomstgerichte keuzes voor je agrarisch bedrijf te maken? Voortaan kun je als Utrechtse agrariër terecht bij de Vraagbaak Landbouw van de provincie Utrecht. Relatiebeheerders van de Vraagbaak Landbouw helpen om jouw vraag snel en adequaat beantwoord te krijgen. Je hoeft zo niet meer te zoeken naar de juiste ingang. |
Hulp bij subsidieregeling overgangsgebieden veenweiden en Natura-2000 |
Leer meer over bouwboeren op bijeenkomst Bouwmaterialen van Utrechtse bodem op 7 maart |
Ontmoet op 7 maart professionals uit de bouw, landbouw en verwerkende industrie die met vezelteelt en biobased bouwen bezig zijn. Tijdens een bijeenkomst op De Eemlandhoeve in Bunschoten-Spakenburg krijg je waardevolle inzichten en maak je connecties die je verder helpen in biobased bouwen met materialen van eigen bodem.
|
Veel belangstelling van Utrechtse agrariërs voor het Agroforestry Netwerk Utrecht |
Een grote groep Utrechtse agrariërs kwam op 29 februari naar de start van het Agroforestry Netwerk Utrecht om kennis te delen en inspiratie op te doen over agroforestry. Dennis Blom, eigenaar van zorgboerderij Blommendal, opende voor de startbijeenkomst zijn deuren om te laten zien hoe hij agroforestry inzet op het bedrijf. Op de biologische melkveehouderij van Ron van Zandbrink konden bezoekers in de praktijk zien welke voordelen agroforestry voor Ron oplevert.
“Ik heb gezocht naar een vorm van agroforestry die past bij ons bedrijf. We hebben voederhagen geplant, waar ons vee van kan eten. Het mooie is dat er in zo’n haag allerlei mineralen en voedingsstoffen zitten die goed zijn voor de gezondheid van de koeien.” - Ron van Zandbrink van boerderij Tussen de Hagen - |
Bij Voorwijk Farms in Breukelen heeft een groep vrijwilligers begin dit jaar zo'n 3000 stekje gepland. Die stekjes worden uiteindelijk lange voederhagen waar zowel mensen als dieren van kunnen eten.
Lagen in het landschap in de vorm van voederhagen, struiken en bomen hebben een paar belangrijke voordelen. Ze halen mineralen uit de bodem en leggen koolstof vast, ondersteunen de biodiversiteit, geven meer schaduw in de wei en leveren variatie in voedsel voor vee en dragen bij aan de diergezondheid. Wij.land experimenteert met 11 boeren hoe je dat zo goed mogelijk kan doen in veenweidegebied.
|
👉Er is een kennisbank agroforestry met interessante informatie over verschillende thema's. Wist je bijvoorbeeld dat bomen goed zijn voor het welzijn van buitenkippen? 👉In het handboek voor klimaatslimme veehouderij op veen vind je 'klimaatslimme' maatregelen die je op je bedrijf kan implementeren. En je leest hoe je kosten kan verminderen en baten genereren.
👉Vanuit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en het mestbeleid zijn er een aantal veranderingen. Zo hoef je dit jaar geen extra vragen voor de Europese landbouwtelling in te vullen.
👉Tot en met 15 mei kun je weer je Gecombineerde opgave doen. Is je registratie al op orde, en heb je alle benodigde gegevens al bij elkaar? Op donderdag 7 maart verzorgt RVO een webinar die je helpt bij de voorbereiding op de gecombineerde opgave.
👉Luister je wel eens naar een podcast? Je kunt je werk doen en intussen luisteren naar interessante informatie of gesprekken. Bijvoorbeeld deze bodempodcast over bodemmaatregelen voor boeren op veen.
|
“Ik scan behalve het bedrijf en het erf ook de omgeving en zie de lokale kansen en valkuilen. Door mijn werk in het hele voedselsysteem – van boer tot bord – kan ik helpen de route uit te stippelen. Hoe zit het afzetgebied in elkaar, wie vormen de doelgroep? En hoe sluit dat aan bij de ideeën van de ondernemer?" Plattelandscoach Franca van Nunen heeft als specialisme nieuwe verdienmodellen. Ze helpt Utrechtse agrariërs met het in de markt zetten van eigen producten. Maar ze denkt ook mee bij de opzet van nieuwe concepten, zoals een zorgboerderij, een camping, een eigen winkel of een automaat op het erf. Lees wat Franca voor jou kan doen.
Ze vertelt meer in deze video: |
Kom ook naar Event Vrouwen & Voedsel 8 maart |
Op Internationale vrouwendag vrijdag 8 maart ben je van harte welkom op het provinciehuis in Utrecht voor het jaarlijkse event Vrouwen & Voedsel. Het gaat onder meer over de innovatiekracht en ondernemerschap van vrouwen, de verbinding en impact op het boerenerf en duurzaam produceren met de nieuwste technieken. Twee Utrechtse boerinnen vertellen hun verhaal. |
Neem een kijkje bij agroforestry proefperceel van boerderij de De Oude Ruif op 14 maart |
Boerderij De Oude Ruif in Stoutenburg laat belangstellenden op 14 maart haar agroforestry proefperceel zien, waar op kleinschalige wijze geëxperimenteerd wordt met agroforestry. Bekijk het ontwerp van het proefperceel, hoor hoe het is aangelegd en leer van ervaringen van boeren.
|
- Wie wordt de ‘Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2024’? -
Misschien wel de Utrechtse agrariër Joost Samsom uit Wilnis. Hij is een van vijf genomineerden. De nominatie voor de Agrarisch Ondernemer van het Jaar ziet hij als een kans om de melkveehouderij in het zonnetje te zetten. “En dan bedoel ik niet alleen de biologische. Ik zet me ook zeker niet af tegen de gangbare melkveehouderij, maar hoop dat ik andere boeren tot voorbeeld kan dienen.” Daarnaast kan de sector wel wat positief nieuws gebruiken, voegt hij eraan toe.
Breng je stem uit voor 27 maart! |
"Het voeren ging prima. Het Powerbanket is zoetig en bevat veel energie. Zeker in het begin was de voeropname beter. Later zag ik dat de dieren hun potentie waarmaken en ontstond er een inhaalslag."
Het vervangen van granen in biggenvoer door restproducten uit de bakkerij is goed mogelijk en lijkt voor jonge biggen zelfs voordelen te bieden. Varkenshouder Jaco Geurts blikt terug op zijn aandeel in de pilot Biggenbanket. |